Съставка в храните стимулира разпространението на тумора
Снимка: Guliver / iStock
Британски учени от университета в Кеймбридж, установиха, че картофи, орехи, морски деликатеси, аспержи и червено месо съдържат съставка, която активизира разпространението на ракови клетки, ако жената има рак на млечната жлеза.
Става дума за аспаргина, който стимулира раковите клетки от тумора да влязат в кръвообращението и да се разпространят в цялото тяло. Аспаргинът е аминокиселина, която се съдържа в много храни.
Докато, ако режимът на хранене е беден на аспаргин, това значително намалява разпространението на раковите клетки, сочат опити с мишки с рак на млечната жлеза.
Учените допускат, че при рак на млечната жлеза, диетата трябва да изключи потенциално опасните храни – тези, които съдържат аспаргин. Както и да се приемат препарати, които намаляват нивата на съединението в кръвта, пише The Daily Mail.
Откритието е много важно, защото сочи пътя на учените как може да се ограничи разпространението на туморите.
Мона Василева
В рамките на форума бяха представени тревожните данни, които подчертават значимостта на грижата за недоносените деца и важността на профилактиката и ранната диагностика.
Снимка: Фондация „Нашите недоносени деца“
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари